user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Risk för snedvriden konkurrens när upphandlingskraven ökar

Foto: iStock

Maskinentreprenörernas konjunkturrapport MEKO visar hur medlemsföretagen ser på läget just nu och ett halvår framåt. Årets sommarrapport visar att 6 av 10 medlemsföretag upplever att kraven i upphandlingar har ökat.

Två gånger om året tar ME pulsen på branschen. Genom ekonomiska nyckeltal och intervjuer med en företagspanel på 80 medlemsföretag ges en bild av hur det går just nu – och hur prognosen ser ut för de kommande sex månaderna. Nu har årets Sommar-MEKO kommit ut.

Om Maskinentreprenörernas konjunkturrapport MEKO

Ökade krav i upphandlingar hotar den sunda konkurrensen

Årets Sommar-MEKO pekar på att det ställs fler och högre krav i de upphandlingar medlemsföretagen deltar i. 6 av 10 företag upplever att kraven ökat de senaste tre åren. Kraven handlar bland annat om miljö och klimat.

Då krav vid upphandlingar sällan följs upp riskerar etablerade seriösa företag att missgynnas, varnar ME i ett pressmeddelande.

– Vi tar vår del av ansvaret genom att fortsätta vårt arbete med att utbilda medlemmar och beställare i branschens förutsättningar. Vi vill se rimliga upphandlingar som präglas av transparens, säger Anders Robertsson, vd på ME.

Pressmeddelande Sommar-MEKO 14 juni

Lägsta värdet i maj någonsin – men branschen står stark

MEKO-värdet för maj i år är 104, visar den nya rapporten. En siffra över 100 indikerar ett positivt stämningsläge, under 100 ett negativt. Årets majvärde är det svagaste som noterats sedan mätningarna började. Det förväntade MEKO-värdet för november är 92, vilket visar på en mer negativ bild av framtiden än vad företagen bedömde för ett år sedan.

Kris på byggmarknaden, vikande konjunktur och ökade räntekostnader spelar in när maskinentreprenörerna bedömer läget nu och framåt. Men årets Sommar-MEKO visar trots allt på en bransch som står stark.

Hög efterfrågan, fler maskiner och stabil personalstyrka

Det finns en fortsatt hög efterfrågan på maskinentreprenörernas tjänster, vilket resulterar i att de investerar i fler maskiner. Dessutom undviker företagen att göra sig av med personal, visar rapporten.

Det tycks som att medlemsföretagen gör sig redo för att konjunkturen tar fart, inte för vad de ska göra om konjunkturen skulle vika nedåt.

Läs hela rapporten eller en sammanfattning

Sammanfattning av Sommar-MEKO 2023

Maskinentreprenörernas konjunkturrapport: Sommar-MEKO 2023 (pdf 3,79 MB)

Publicerad den 14 juni 2023