user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

"Omställningen måste få kosta en slant"

Både kunderna och maskinentreprenörerna välkomnar utsläppsfria arbetsplatser, menar Magnus Persson, ordförande i ME. (Bilden är från Stora Infradagen 2023.) Foto: Pixabay/Ryno Quantz

Den 5 maj bjöd ME in till livesänt samtal om hållbarhetskrav i upphandlingar av maskintjänster. Deltog gjorde bland andra Upphandlingsmyndigheten och ME:s ordförande Magnus Persson.

34,6 miljarder kronor. För så mycket köpte Sveriges kommuner in anläggningsarbeten år 2021. Affärer som kommer med krav, bland annat kring klimat- och hållbarhetsarbete. Men vilka krav kan man ställa, och hur balanserar man dem?

Det var temat när ME fredagen den 5 maj bjöd in upphandlare från Sveriges kommuner att lyssna till en timmes samtal mellan Kristian Hemström, hållbarhetschef på Upphandlingsmyndigheten, Kristina Fägerskiöld, hållbarhetsstrateg i Helsingborgs stad och Magnus Persson, vd för Bellman Group och styrelseordförande i ME.

150 kommuner har deltagit i ME:s utbildningsserie

Livesändningen var det tionde tillfället i den digitala utbildningsserie ME haft under 2022 och 2023, där nästan 600 personer från 150 kommuner deltagit. Utöver kravställning i upphandlingar har man också diskuterat index, prisreglering och snöröjning. Allt i syfte att göra upphandlingarna bättre – för både maskinentreprenörernas och beställarnas skull.

Under sändningen fick Magnus Persson frågan när han kan leverera en utsläppsfri arbetsplats, och svarade att det bara är frågan om kostnad.

– Kunderna och vi maskinentreprenörer välkomnar det här, men det är inte någon som vill betala för det. Ska vi få omställningen att ta fart, så måste det få kosta en slant.

Se sändningen från 5 maj i efterhand – Youtube

Publicerad den 8 maj 2023