user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

"Något skevt i hela samhället – politiken måste visa att det inte är okej"

Ola Johnsson på ME-företaget Telarco AB ser en utveckling som gått åt fel håll de senaste tio åren. Foto: Telarco AB/Pixabay

STÖLDER I BRANSCHEN. Maskinentreprenörernas drygt 4 100 medlemsföretag är hårt drabbade av stöld. Här berättar en ME-medlem hur det känns att bli utsatt, hur han jobbar för att försöka skydda sig, och vad han tycker måste hända för att utvecklingen ska vända.

Ola Johnsson är vd på Telarco AB. Bolaget, som varit ME-medlemmar sedan 2009, har rötter i bredbandsbranschen och är verksamma i Skåne, Blekinge och Småland. Företaget är uppdelat på två avdelningar, installation och entreprenad.

På Telarco är det någonting som stjäls varje vecka – det blir 52 stölder om året, minst. Är det inte diesel som försvinner så är det blixtljuslampor eller extrautrustning. För Ola Johnsson är produktionsbortfallet och avbrotten det värsta.

– Dieseln i sig, det är ju ganska lite pengar i förhållande till den tiden man måste stå stilla. I vissa fall ska något repareras, då kan det gå en hel vecka.

Hur pass less känner man sig den trettionde gången man upptäcker att man blivit av med diesel?

– Jag känner mig mest uppgiven. Vi gör vad vi kan. Vi tankar på morgnarna, så lite det ska gå åt under dagen. Vi försöker hitta parkeringar, låsta upplag. Vi försöker så mycket det går! I vissa fall är maskinerna ute på byggen där det inte går att göra mer. Man blir ändå utsatt, det är tråkigt.

"Det bara fortsätter"

Att polisanmäla varje brott kan vara svårt när de är så många. På Telarco polisanmäler man inte längre allt, då det finns annat som behöver prioriteras.

– Om man inte hunnit polisanmäla tänker man att man kan göra det nästa gång, det bara fortsätter ju, menar Ola.

När du tänker på hur pass stölddrabbad branschen är, och på alla brott du och kollegorna utsätts för, vad känner du då?

– Jag känner nog bitterhet. Vad fan, ska det vara så här? Det är något skevt i hela samhället när det är fritt fram att stjäla någons egendom och sabotera.

Utvecklingen de senaste tio åren har gått åt ett enda håll, menar Ola. Men han tycker inte att polisen förtjänar någon skuld, de har inte mer resurser.

– Det är i politiken det måste ske en förändring. Man måste visa att det inte är okej!

Stulna maskiner med GPS går ändå inte att spåra

Ola berättar att han blivit av med flera maskiner trots att de haft GPS.

– Vi kunde berätta för polisen att "maskinen står där och där", den är på väg till Polen med färja. Då har de ändå inte kunnat hitta den och stoppa tjuvarna, trots att vi följt maskinen på GPS:en hela vägen in i Polen.

Kostnaderna för stölderna är stora. Det genomsnittliga stölddrabbade medlemsföretaget hade kostnader på en kvarts miljon kronor under förra året, visar ME:s nya stöldrapport.

Vad tänker du att man kan lägga de pengarna på i stället?

– Vad som helst! Man kan utveckla bolaget om man har mer pengar, utveckla personalen. Det är inte hållbart att det fortsätter så här.

Den ekonomiska aspekten är inte den viktigaste för Ola, även om det blir dyrt och kostsamt att gång på gång behöva lägga pengar på fel saker.

– Men jag ser mer till utvecklingen i samhället, att man inte kan få ha något i fred. Det kan få förödande konsekvenser.

Att jobba brottsförebyggande är inget nytt för medlemsföretagen i ME. 95 procent svarar att de ägnar sig åt den typen av åtgärder för att försöka skydda sig. Utöver att bara tanka det som behövs har Ola och kollegorna på Telarco satt in andra insatser. Larm på maskinerna, inhägnader, kameraövervakade områden.

– Men inget biter riktigt bra. Att ta någon på bar gärning är det enda.

Måste kännas mer motiverat att anmäla

För Ola Johnsson är det uppenbart att polisen behöver mer resurser för att kunna hantera problemen med stölder i branschen. Större kontroll över det som kommer in och försvinner ut ur landet, mer befogenheter.

– Vad gäller dieseln är det väl också så att i sämre tider så tar en del människor till desperata åtgärder.

Vi ser i vår undersökning att medlemmarna anmäler ungefär hälften av drivmedelsstölderna. Finns det något som skulle göra att du anmälde fler till polisen?

– Hade det funnits en känsla av att det löste sig, att man fick tillbaka ersättning och annat, då hade det känts mer motiverat. Att bara anmäla och få ett brev om att de mottagit anmälan, ja då blir det vad det blir.

Årets stöldrapport och mer läsning

Maskinentreprenörernas stöldrapport 2023 (pdf 1,66 MB)

Sammanfattning av Maskinentreprenörernas stöldrapport 2023

Prioriterat område för ME: Företagens utsatthet för brott

Mer om ämnet på Stora Infradagen

Stölder i branschen är ett av ämnena som kommer diskuteras på Stora Infradagen 25–26 januari. Anmäl dig här:

Stora Infradagen 2024

Publicerad den 10 oktober 2023