user comment tag cross image youtube-play hammer bullhorn word document pdf document mail sign-out

Återhämtning på gång i branschen, visar Sommar-MEKO

MEKO kommer ut i juni och december varje år. Foto: Dan Coleman

Maskinentreprenörernas konjunkturrapport MEKO speglar hur medlemsföretagen ser på läget just nu och ett halvår framåt. Årets sommarrapport innehåller det svagaste majvärdet någonsin.

Två gånger om året tar ME pulsen på branschen. Genom ekonomiska nyckeltal, intervjuer med en panel på 80 medlemsföretag och en webbenkät till samtliga medlemmar ges en bild av hur det går för branschen. Nu har årets Sommar-MEKO kommit ut.

Om MEKO-rapporten och hur den tas fram

Svagaste värdet som uppmätts i maj

MEKO (som står för Maskinentreprenörernas konfidensindikator) för maj 2024 visar en rejäl återhämtning sedan den mycket låga nivån i november 2023.

MEKO-värdet för maj i år är 104, visar den nya rapporten. (Gränsen för ett positivt stämningsläge är 100.) Detta är det svagaste majvärdet som uppmätts.

Positiva tecken på återhämtning

Signalerna i MEKO ligger i linje med rapporter om tillståndet i svensk ekonomi i stort. Lågkonjunkturen beräknas även där ha nått botten, skriver ME i ett pressmeddelande.

– Trots den svåra situationen syns positiva tecken på en återhämtning på sikt, säger Anders Robertsson, vd på ME.

Svag högsäsong för maskinentreprenörer – pressmeddelande 11 juni

Djupdykning i säkerhet och arbetsmiljö

Årets rapport har det särskilda temat säkerhet och arbetsmiljö. Bland annat berättar tre medlemsföretag hur arbetsmiljöarbetet fungerar på just deras företag, och hur beställarna skulle kunna underlätta. Ta del av deras berättelser på sidan 24.

Läs hela rapporten eller en sammanfattning

Sammanfattning av Sommar-MEKO 2024

Maskinentreprenörernas konjunkturrapport: Sommar-MEKO 2024 (pdf 2,95 MB)

Publicerad den 11 juni 2024